Skjermopptak med PowerPoint

powerpoint Feb 20, 2021

For ordens skyld, dette innlegget omhandler PowerPoint 365. Tillegget skal, i følge Microsoft, ligge til i både 2019 og 2016-versjonen).

 
 Har du blitt oppmerksom på at andre filmer sin egen skjerm, og at de på denne måten får vist frem akkurat hva det er de vil formidle? Kanskje har du til og med tenkt at du skulle ønske du visste hvordan du gjorde dette, men at du skyver det unna fordi det blir «enda en ting å sette seg inn i?» Fortvil ikke, nå skal du få en kjapp innføring i det som må være en av de enkleste måtene å gjøre dette på!
  

Skjerminnspilling har vært mulig i flere år, men jeg må ærlig innrømme at jeg ikke ble særlig bevisst på denne funksjonen selv for særlig mer enn ett år siden. Det å ikke kunne være fysisk tilgjengelig i klasserommet, gjorde at jeg trengte en metode for å kunne vise elevene hva jeg mente, og det å filme selve skjermen med mobiltelefonen ble liksom så tungvint og «uproft». Jeg hadde ikke særlig lyst til å bruke mye penger på et redigeringsprogram, og trengte derfor en «quick fix».

 

I PowerPoint finner du denne quick fix’en!

 

PowerPoint kan nemlig brukes til så mye mer enn å lage presentasjoner, og nå skal jeg lære deg en rimelig enkel metode du kan bruke hvis du vil lage enkle skjermvideoer, bruksanvisninger, og forklaringer. Det er også supert å variere vurderingsform på denne måten - gi elevene denne bruksanvisningen og la de spille inn PowerPoint-presentasjonen sin hjemme. På denne måten kan du variere litt på presentasjonsmetode, og flere behov blir ivaretatt i løpet av skoleåret. (Og, for å spare plass i OneNote Classroom eller i Teams, kan elevene levere innspilingen sin som en visningslenke, det kan du lese mer om hvordan du gjør her.)

 
 Inne i PowerPoint fins funksjonen «Opptak». Den ligger øverst til høyre på verktøylinjen og ser slik ut:
 

(Skulle du mot formodning ikke få opp opptaksmenyen, klikk her.)

 
 
 
 

Du vil så få opp følgende meny:

  
 
 

Gjør vinduet du vil ta opp aktivt ved å trykke på det. Gå så tilbake til PowerPoint og velg "Opptak --> Skjermopptak" og PowerPoint vil da gå rett i opptaksmodus. (Opptaket vil ikke starte før du trykker "Spill inn", men det er viktig at vinduet du vil ta opp ligger "bak" PowerPoint.) Skjermbildet ditt vil så bli blekt og se ut noe som det her:

 
 
 
 
 
 Her kan du velge om du vil spille inn lyd (så du kan forklare hva som skjer på skjermopptaket ditt mens du viser) og hvorvidt du vil spille inn musepekeren. (Hvis du vil vise mottakeren hvor noe ligger, kan det være veldig greit at de ser musepekeren). Disse funksjonene er forhåndsvalgt, så hvis du vil fjerne lyd eller musepekeren må du klikke på disse så de ikke er grå. Grå = valgt.
 

På "Velg område" ligger muligheten til å velge det området du vil filme. Når du klikker her, vil musepekeren endres til en "klikk- og dra ut-musepeker", og du vil kunne dra ut vinduet i ønsket opptaksvindu. Du vil nå få en rød ramme rundt det området som vil bli tatt opp. Blir du ikke fornøyd med vinduet du har tegnet opp; trykk på "Velg område" på nytt og gjør samme prosess en gang til.

 
 
 
 Når du er klar for å gjøre et skjermopptak, trykker du på "Spill inn". Følgende nedtelling vil komme opp og telle nedover fra 3:
 
 
 

Innspillingsmenyen øverst vil forsvinne så fort du flytter musepekeren vekk fra menyen. Det kan være lurt å skrive ned tastekombinasjonen du ser over, da det vil vises på filmen hvis du tar musepekeren opp dit innspillingsmenyen opprinnelig var for å trykke "Stopp". Menyen vil nemlig da komme til syne igjen, og bli med i innspillingen din. Lærer du deg tastekombinasjonen "Windowstast + Skift + Q", vil du kunne avslutte skjerminnspillingen mer sømløst og innspillingen får et proffere uttrykk.

Når du har spilt inn ønsket innhold, blir du sendt tilbake til PowerPoint. Innspillingen vil da legge seg over det første lysbildet. Hvis du vil teste litt enkel videoredigering, har du muligheten til det i menyen over. (Her kan du for eksempel trimme videoen hvis du fikk med litt for mye i begynnelsen.) For å lagre videofilen kan du høyreklikke på innspillingen og velge "Lagre medier som...". Det du har spilt inn vil så bli lagret som en .mp4-fil (altså en videofil).

 
 
 
 
 Hvis opptaket skal forkastes, klikker du på rammen til opptaket og velger "Delete" på tastaturet. Da slettes opptaket, og du kan gjenta prosessen hvis ønskelig.
 
 

Hvis opptaksmenyen mangler:

Skulle du mot formodning ikke få opp opptaksmenyen, kan det være du må legge til dette tillegget. Det kan gjøres på følgende måte:
 
  

Gå til "Fil" og velg "Alternativer". Gå så på "Tilpass båndet" (1) og velg "Alle kommandoer" fra rullgardinlisten over (2). Scroll deg ned til du kommer til "Skjermopptak" (3). (I eldre versjoner het denne kun "Opptak", så det kan derfor hende du må lete etter etter denne funksjonen i stedet.) Når du har funnet funksjonen, klikk på denne. Se etter i høyre kolonne så den havner der du vil ha den - som du kan se har jeg allerede en som heter "Opptak", så min ligger allerede på riktig plass. Skulle den havne helt feil, gjør du denne prosessen opp igjen, fjerner den, og legger den til på nytt.)

 
  Trykk så "Ok" (4) når du er ferdig og tillegget skal være på plass.
 
  
 
 
  
 
 
 Lykke til!
 

Hvis du har lyst til å lære mer om hvordan du som lærer kan bli rågod på å bruke digitale verktøy i klasserommet, kan du sjekke ut medlemsportalen lærerIKT.

Klikk her for å lese om lærerIKT