Store filer i OneNote og Teams

onedrive onenote teams Mar 23, 2020
Store filer i OneNote og Teams

Merk: Denne forklaringen er laget hovedsakelig til PC og Android.

Ettersom mange nå bruker OneNote Classroom som en læringsplattform, er det naturlig at mange av elevenes dokumenter og filer havner i denne. Noen foretrekker sikkert også oppgaveverktøyet i Teams, eller gjør som undertegnede: Ja takk - begge deler. Problemet er bare at når OneNote Classroom blir hovedplattform for innlevering av store filer, kan den bli veldig tung å synkronisere etter hvert. For å unngå dette kan man, i stedet for å legge ved selve filen, opprette en delingslink man legger inn i notatblokken. På denne måten får læreren tilgang til filen, uten at den tar opp plass i selve notatblokken. Jeg skal vise deg hvordan!

 

VIA PC

 For å gjøre en fil tilgjengelig i notatblokken via en delingslink, er det viktig at filen ligger i OneDrive-mappen på PC-en. Hvis filen ligger under mappen "Dokumenter" eller "Bilder" vil det ikke fungere å dele filen på denne måten. Sjekk derfor dette først.
  

Dele fil fra Filutforsker: 

 
  
 
Når du klikker på "Del" vil du få opp følgende vindu:
 
 
  
 

 

Hvis du klikker deg inn i ruten med den stiplede linjen rundt, vil du få opp følgende vindu:

 
 
 
 
 
Her vil Microsoft at du skal velge hvem den delte koblingen skal gjelde/virke for. Det vil si at det er her du begrenser visnings- og eventuelt redigeringsrettighetene for mottaker.
  

Microsoft har forklart de forskjellige delingsvalgene her. Velg den delingsrettigheten som passer til ditt formål, velg om du vil tillate redigering eller ikke, og velg "Bruk".

  

Hvis elevene skal levere en innlevering, kan det være lurt å sikre at kun du som lærer kan vise linken. Eleven kan da velge "Bestemte personer" og fjerne "Tillat redigering" (du som lærer vil da få visningsrettigheter, og slipper å ødelegge noe). Når eleven trykker "Bruk", kommer hen tilbake hit:

  
 
 
 
 Her kan eleven "Angi et navn eller en e-postadresse" og legge inn lærer. I stedet for å trykke "Send" (som vil sende en e-postmelding med delingslink), kan eleven trykke på "Kopier kobling". Brukernavnet til læreren vil da legge seg inn i URL'en (delingslinken) og sørge for at lærer må være innlogget for å se innholdet. Dette er også en fin måte å dele en link på, som du vil at kun én elev skal ha tilgang til. (Dette vil gjøre at hvis den kommer på avveie så får ikke andre enn nettopp den eleven åpnet linken. Vær allikevel oppmerksomme på sensitive opplysninger - dette er kun ment som en guide til filer som tåler dagens lys.)
 

Dele fil direkte fra Word/PowerPoint:

 
  

 

For å dele dokumentet direkte fra for eksempel Word eller PowerPoint, sørg for at dokumentet er lagret i OneDrive og velg "Del" øverst til høyre. Vinduene og prosedyren som følger er lik som forklaringen over.

 

VIA TELEFON

 
Hvis elevene bruker telefonene sine til å lage disse store filene (videoer/lydfiler osv.), så er det lurt å laste ned OneDrive-appen. Få elevene til å logge inn på denne, sånn at de får tilgang til det de har i skyen. På denne måten kan de enkelt laste opp det de har laget til sitt eget område. (Når de gjør dette bør de være koblet på WIFI hjemme eller på skolen, for med 4G kan det fort bli dyrt).
 

Når de går inn i galleriet på telefonen og finner igjen filen sin, kan de markere denne og velge "Del":

 
   

 

Her kan de velge å sende filen til OneDrive, og når de har logget inn på denne (noe de kun trenger å gjøre første gangen) vil de få tilgang til egen mappestruktur.

  
  
 

 

Når de har lastet opp filen, kan de gjøre følgende (eksempelet under viser "Alle med koblingen" som er den funksjonen som gir alle tilgang til filen. (Husk og velg et annet valg her, hvis du vil begrense tilgangen):

 
 
 
 

Den linken du da har kopiert til utklippstavlen kan du så sende direkte til deg selv via mail, eller du kan dele den og legge den inn i de appene du ønsker:

  
  

 

Håper dette var til hjelp, spør i vei hvis noe er uklart!

 

 

Hvis du har lyst til å lære mer om hvordan du som lærer kan bli rågod på å bruke digitale verktøy i klasserommet, kan du sjekke ut medlemsportalen lærerIKT.

Klikk her for å lese om lærerIKT