Greit å vite om deling av filer

daglig bruk grunnleggende læring Jan 21, 2023

Det å dele en fil fra en bruker til en annen, kan virke uoversiktlig og kronglete. Her får du en "how-to" på hvordan du kan navigere deg i delingsjungelen! 😅

 

1️⃣  Filen som skal deles må ligge i OneDrive. Du får ikke delt filer som ligger lokalt på PC-en på samme måte som beskrevet her, altså under f.eks. «Nedlastninger». Flytt derfor fila til OneDrive før du begir deg ut på denne forklaringen.

 

I Windows 11 kan du høyreklikke på filen i filutforsker og velge denne funksjonen øverst i menyen:

 

I Windows 10 høyreklikker du på fila og velger "del":

 

I programmer som Word, kan du gå helt til høyre og velge "Del".

 


2️⃣ Velg mellom følgende koblingsinnstillinger:

 

Alle med koblingen = åpen for alle. Ofte brukt hvis det du sender tåler dagslys – her kan nemlig alle åpne, hvis de får tilgang til lenken.
Personer i organisasjonen = alle med lik adresse bak @ som deg. Det vil ofte si de i samme kommune.
Personer som har tilgang = personer som allerede har tilgang til dokumentet. 
Spesifikke personer = kun den du legger til, vil ha tilgang. Fint hvis du vil at kun én person skal kunne åpne lenken.


3️⃣ Velg om mottaker skal kunne redigere, eller kun vise. Hvis du velger «redigere», så kan mottaker legge til noe, og eventuelt slette noe i worddokumentet du sender. Hvis du begrenser dette til å «vise», kan mottaker kun se innholdet, men ikke legge til eller slette noe:


4️⃣ Du kan sende delingslenke på mail under "Send kobling" eller kopiere delingslenke og sende den i chat til den du vil dele med. Bruk "kopi" for kjapp tilgang, og "mail" for litt mer formelt og ordnede forhold. 

 5️⃣ Du kan sette passord på alle koblinger du deler. (Og bør vel strengt tatt vurdere om dokumentet bør sendes i det hele tatt. 😳)


6️⃣ Husk at koblinger du deler ofte utgår etter 60 dager. Trenger du varighet over dette, legg dokumentet i Google Disk, og del det derifra. 💃

 

 

(Du kan lese (enda) mer om fildeling hos Microsoft.)

 

"Så enkelt" er det altså å dele et dokument! 🥳

 

Psst: Du kan også sjekke ut dette blogginnlegget jeg har skrevet tidligere: "Store filer i OneNote og Teams". Der skriver jeg om mye av det samme, men med en litt annen vinkling. Les det gjerne!

Hvis du har lyst til å lære mer om hvordan du som lærer kan bli rågod på å bruke digitale verktøy i klasserommet, kan du sjekke ut medlemsportalen lærerIKT.

Klikk her for å lese om lærerIKT