Overføre bilder fra mobil til PC

Aug 30, 2020

Skoleåret er i gang, og jeg får en del spørsmål om jeg kjenner til noen enkle måter å få bilder fra mobilen over til PC. Vi skal ikke mange år tilbake før kabel var eneste mulighet, da både skolenett og elevenes egen 4g (eller til og med 3g?) gjorde opplasting av filer komplett umulig. Heldigvis er det litt enklere i dag, så her kommer noen enkle tips til hvordan du kan sende bilder fra elevens mobil og over til PC.

 

De metodene jeg har valgt å fokusere på denne gangen er sending av bilder via Messenger og Teams, sending av bilder via mail og kopiering av bilder via kabel. (OneDrive, Google Foto, osv. er foretrukne alternativer hos meg når jeg skal sende over flere bilder og ha tilgang til bildene mine over alt, men det krever en litt annen forståelse for skylagring enn jeg har tenkt å gå inn på her.)

 

Sende bilder via chatten i Teams eller Messenger.

En enkel og grei måte for elevene å få bildene fra mobilen og over på PC, er via chatten i Teams eller Messenger. Dette er den metoden jeg bruker mest og som nok er den enkleste. Det fordrer at elevene er koblet til skolenettet med telefonene sine, eller at de har egen mobildata de kan bruke. De kan så klart bruke hjemmenettet sitt også.

 Via Messenger kan elevene sende bildet til seg selv fra mobilen via Messenger-appen (og altså søke opp sitt eget navn), for så å logge seg på Messenger på PC-en for å laste ned bildet til PC-en. Messenger komprimerer bildet ganske kraftig, og derfor kan bildet fort bli utydelig og i mye dårligere kvalitet enn originalen. Her må man selv vurdere hva man skal bruke bildene til, for noen ganger kan dette være bra nok. Det er også viktig å huske at elevens alder spiller en vesentlig rolle, da det er 13 års aldersgrense for å bruke Messenger.
 

Etter koronavåren 2020 har mange elever fått tilgang til Teams. På ungdomsskolen jeg jobber på, har elevene installert appen til Teams på telefonene sine. Dette er det mange årsaker til, blant annet at vi skal kunne nå elevene hvis det er noen beskjeder som må gis direkte, som ikke trenger å gå via foreldrene. Når elevene har Teams-appen installert (og er logget inn med skolekonto), er det en enkel sak å flytte bilder fra mobil til PC. Her kan elevene også sende bildet til seg selv, via chat. Uten videre innstillinger vil også Teams komprimere bildene til dårligere kvalitet, men i motsetning til Messenger er det en enkel sak å endre på bildestørrelsen, så du faktisk kan sende i full størrelse hvis du vil. Det gjør du på følgende måte:

 

Først åpner du Teams-appen på mobilen din. Velg linjene øverst til venstre, og trykk på disse.

 
 
 Deretter velger du "Innstillinger" og "Data og lagring".

  
 
 
 

Klikk så på "Opplastningskvalitet på bildet" som ligger øverst.

 
 
 
 
 Her får du opp litt forskjellige valg, men vil du ha bildet i original størrelse, velger du "Send alltid i full størrelse".
 
 
  

 

Gå tilbake til appen ved å bruke pilen øverst til venstre tilbake.

 

Gå på "Chat" og skriv inn navnet på personen du vil sende til (evt. at eleven sender til seg selv). Legg ved bildet du vil sende, og trykk "Ferdig". Du kan også velge å gå inn i "Galleri" og huke av de bildene du vil sende, og velge "Del". Her kan du velge Teams-appen og komme direkte inn der du kan skrive inn navnet på den du vil sende til.

 

Åpne så Teams på PC-en. Gå inn på chatten du nettopp lagde og finn bildet du sendte. Klikk på bildet du sendte, slik at det bli stort. Du vil da få opp en svart verktøylinje øverst. Klikk på pilen som peker nedover for å laste ned bildet til PC-en din.

  
 
 
 

Bildet lastes ned til nedlastingsmappen på PC-en din. For å gjøre det litt enklere for deg selv, kan det være lurt å høyreklikke i denne mappen og velge "Vis" og "Detaljer". Så kan du trykke øverst der det står "dato" noen ganger, til du får dagens dato øverst. Bildet ditt skal da ligge øverst og hete noe sånt som "MicrosoftTeams-image...". Kopier bildet inn i den mappen du ønsker.

 

Sende bilder via e-post.

 

Våre elever er koblet opp mot Microsoft med en FEIDE-bruker. Denne FEIDE-brukeren kommer med en e-postadresse, som elevene benytter seg av så lenge de er elever hos oss. Elevene kan da laste ned appen "Outlook" og logge seg inn med e-postadressen sin, og sende en mail til seg selv ved å legge til bildene som et vedlegg. (Dette fungerer forsåvidt uansett e-postklient, så lenge appen til e-posten er lastet ned til telefonen.) Her vil de få spørsmål om bildene skal legges ved i full størrelse, eller om de skal komprimeres. Velg det alternativet som passer best til formålet.

 

Husk at det i noen tilfeller kan være enklere å gå inn i appen "Galleri"og sende bildene derifra. Der kan du holde nede på ett bilde for å få markert flere, også bruke del-funksjonen:

 
 
 
 
 Du vil da få opp appene du sist har brukt, og ved å bla til høyre kan du se hvilke flere alternativer du har.
 
 
 
 
 
 
 Så kan du velge appen du vil sende til, om det er e-post, Teams, Messenger og følge instruksjonene. Det er altså mange veier til Rom!
 

Overføre bilder via kabel.


Ettersom de forskjellige mobilprodusentene sender med forskjellig programvare, kommer jeg ikke til å gå inn på hver enkel programvare i denne guiden. Jeg tenkte allikevel at jeg kunne vise dere et "allment triks", som jeg tror vil fungere for de fleste.
 
 Koble ladekabelen til mobilen, og sett USB-enden i PC-en.
 

Har du en iPhone-telefon, vil du få opp følgende bilde når du setter i kabelen:

 
 
 
 
 
 Velg "Tillat". Filutforsker vil da åpne seg på PC-en.
 
 
En variant av denne dialogboksen vil dukke opp på mobilen din hvis du har en Android-telefon:
  
 
 
 

Velg "Overfør filer". Grunnen til at du skal velge "Overfør filer" og ikke "Overfør bilder", er fordi du da vil få tilgang til alle mappene på telefonen, og ikke bare bildemappene. Telefonen tror nemlig at "DCIM" og "Pictures" er de to eneste bildemappene, men under vil du se at det fins flere som det kan være greit å ha tilgang til.

  

iPhone viser kun "DCIM", så uten ytterligere programvare vil det kun være denne mappen du får tilgang til.

  

Når du kobler til telefonen vil det også mest sannsynlig komme opp dialogbokser på PC-en i form av "Velg hva du vil gjøre med enheten", men disse vil åpne en tom mappe pga. sikkerhet. Det er derfor viktig at du får valgt riktig på mobilen.

 

Når du har valgt "Overføre filer", vil filutforskeren åpne seg på PC-en. Telefonen din vil bli lagt til som en egen enhet under "Denne PCen".

 
 
 
 
 
 Hvis den ikke blir valgt automatisk, trykk på telefonen din. Du vil da få opp "Intern lagring".
 
 
 

  Her inne vil du få tilgang til mappene på telefonen din. Her ligger den største delen av bildene dine under "DCIM" og mappen "Camera". Har du mange bilder kan denne bruke lang tid på å bli klar, så vær tålmodig.
  

"Pictures" er en annen mappe som inneholder bilder. Her finner du bilder som har blitt sendt på Messenger, Office Lens osv. Skjermbilder vil du også finne her.

 
 
Bluetooth-mappen inneholder de bildene som er sendt fra en annen telefon til din, via Bluetooth.
 

For å kopiere bilder fra mappen den ligger i, kan du velge flere bilder ved å holde ctrl-tasten nede og klikke på de du vil ha. Høyreklikk deretter på et av de bildene du markerte, og velg "kopier". Åpne så en ny filutforsker (det kan du gjøre ved å høyreklikke på filutforskerikonet og velge "Filutforsker", eller skrive "Filutforsker" i søkefeltet ved siden av startmenyen, og åpne en ny. Finn mappen du vil legge bildene inn i, høyreklikk i mappen og velg "lim inn". Bildene er nå kopiert over til PC-en din.
 
 Som du ser, fins det mange måter å få sendt over bilder fra mobilen til PC-en. Det er også mulig å sende bildene direkte til OneDrive-appen, OneNote og til tjenester som Google Foto og Dropbox. Prøv deg fram, og finn den måten som passer deg best!
 
 
 
 
 

Hvis du har lyst til å lære mer om hvordan du som lærer kan bli rågod på å bruke digitale verktøy i klasserommet, kan du sjekke ut medlemsportalen lærerIKT.

Klikk her for å lese om lærerIKT