Layout i OneNote Classroom

layout onenote May 04, 2021
 

OneNote Classroom er et av mine aller mest brukte program som lærer. Det er så jeg nesten ikke husker hvordan livet som lærer var uten OneNote, selv om jeg har noen vonde, men heldigvis ganske vage minner om Fronter som eneste læringsplattform.

 
 OneNote kan bygges opp på mange måter, men det viktigste er at du finner noe du er komfortabel med. Det er jo ikke til å stikke under en stol at det tar mye tid å «designe» sider, men jeg tenker litt sånn at har jeg gjort det en gang, så er det mye som kan brukes opp igjen til neste gang jeg skal kjøre samme tema, om enn med noen modifikasjoner.
 
 

Er du som meg - veldig glad i farger, eller går du for en litt enklere layout? Dersom du syns det er gøy å bruke litt tid på dette, så tenkte jeg at jeg kunne skrive litt om hvordan man med enkle triks kan skape ganske fine OneNote-sider. Pass på så du ikke går all crazy med farger - det kan bli for mye av det gode. Hold deg gjerne i en fargeskala hvor du stadig får en skarpere grønnfarge, eller gå for litt dusere farger som passer godt sammen. Husk også at det for noen vil være vanskelig å lese på sider med mange farger. Det kan derfor være lurt å kopiere samme side og legge den inn som en underside, uten bakgrunnsfarger og farger i tabeller. På denne måten kan elevene velge den de syns er best å lese fra, og du får tilpasset til de fleste.

 
 

Forklaringen under vil være ut ifra OneNote for Windows10. Skrivebordsversjonen (OneNote 2016) er nemlig litt tyngre å bruke når det gjelder å lage en layout. Den sliter blant annet litt med å kopiere bildeformater fra Word når de er designet der (skråstiller du bildet, blir det for eksempel med en hvit bakgrunn). Tabelloppsettet er likt, men det er allikevel enklere å fylle tabeller med farge i OneNote for Windows 10.

 

Okey, nok prat – let’s get down to business!

  

Ettersom baklengs planlegging er i vinden - la oss ta en titt på sluttproduktet først. Jeg har valgt gult fordi - vel, it makes me happy!

 
 
 
 

Velg navn på siden og skriv det inn i feltet øverst.

 
 
 For å velge bakgrunnsfarge, gå til "Visning" og "Sidefarge:
 
 
 
 
 
 For å sette inn tabell, gå til "Sett inn" og velg "Tabell":
 
 
 
 
 

Velg én rute (altså 1x1 tabell) og fyll inn ønsket tekst i tabellen:

 
 
 
For å fylle tabellfeltet med farge, høyreklikk inne i tabellen og velg malingsspannet:
 
 
 
 

Velg ønsket farge, og all tekst inne i tabellen vil få én farge:

 
 

For å få lagt inn lyspæra du ser foran "Learning objectives", gå på "Hjem" og "Angi kode for dette notatet". Den boksen finner du her:
 
 
 
 

Som du sikkert vil oppdage, er mine koder kanskje litt annerledes enn de som vises hos deg. Det er fordi jeg har "opprettet nytt merke" slik at det skal passe meg. Her må du selv finne de merkene du kunne tenke deg å bruke.

 
 Lag de tabellene du trenger, jeg bruker i all hovedsak to: en til læringsmål, og en til hva som skal skje i timen:
 
 
 

Når jeg skal bruke bilder i OneNote, må jeg tenke på (minst) to ting:
 

1) Bildene må være lovlige å bruke uten å måtte gjengi kilde, og

 

2) De kan ikke være så store, for da blir notatblokka veldig tung å laste.

  

Når det gjelder bilder til fritt brukt, fins det flere nettsider som har flere tusen bilder du kan boltre deg i. Min favoritt er uten tvil pexels.com. Pexels.com sier at:

 
  • Alle bilder og videoer på Pexels er gratis å bruke.

  • Det er ikke behov for å nevne opphavsperson. Det er ikke nødvendig å nevne fotografen eller Pexels, men det settes alltid pris på.

  • Du kan endre bildene og videoene fra Pexels. Vær kreativ og rediger dem slik du ønsker.

Hvis du setter inn et bilde direkte i OneNote, vil du ikke kunne formatere bildet. Bildet vil derfor ikke kunne få verken ramme eller skygge. For å få til dette må du åpne et nytt worddokument. Gå på «Sett inn» og finn frem bildet du ønsker å bruke (her har jeg allerede vært inne på pexels.com og lastet ned et bilde i liten oppløsning. Mitt bilde er på cirka 60 kB, men kvaliteten blir fortsatt ganske bra – god nok til dette formålet). Klikk på bildet og velg "Bildeformat". Her kan du velge ramme på bildet, og eventuelt skråstille bildet før du henter det inn i OneNote. For å få flyttet bildet, høyreklikker du på bildet og velger kopier (evt. CTRL+C). Gå tilbake til OneNote, klikk der du vil ha bildet plassert, og velg lim inn (eventuelt CTRL+V). Formateringen du har gjort på bildet vil nå følge med:

 
  
Hvis du vil ha med kun et utsnitt av et bilde du finner, så fikser du det enkelt i Word:


 
 
 
Sånn! Da er det bare å sette i gang med å "flikke på" layouten i OneNote. Finn din personlige stil og gjør det til ditt eget. Jeg legger ved en fast-forward-film under her, så ser du hele prosessen fra start til slutt.
 
 
 Enjoy!
 
 
 

Hvis du har lyst til å lære mer om hvordan du som lærer kan bli rågod på å bruke digitale verktøy i klasserommet, kan du sjekke ut medlemsportalen lærerIKT.

Klikk her for å lese om lærerIKT