Klipp og tegn - Utklippsverktøy til skjermbilder

daglig bruk windows Mar 27, 2020
Klipp og tegn - Utklippsverktøy til skjermbilder

Oppdatert 04.03.23 med forklaring til Windows 11.

 

Back in the days, og før jeg kjente til dette snedige verktøyet, var det litt av en jobb å få tatt et skjermbilde. Da måtte man trykke "Print Screen" over det numeriske tastaturet mens du var i det skjermbildet du ville ta bilde av, CTRL+C, åpne mspaint, CTRL+V, få justert bildet og klipt ut akkurat det du ville ha med, "lagre som", hente det fram igjen, og så VIPS, 10 minutter senere: Et skjermbilde! Heldigvis fins det i dag en langt enklere måte å gjøre det på.

 
Filmen under viser hvordan du enkelt kan klippe ut ønskede områder av skjermbildet ditt, og hvordan du enkelt lagrer bildet, eller limer det rett inn på ønsket sted. Forklaring i form av tekst følger under filmen.
 
 
 
 
 

I Windows 10 og 11 er hurtigtasten for å ta et skjermbilde litt knotete, men du blir fort vant til det. Trykk (i rekkefølge) Windowstast (det er den med flagget på, nederst til venstre - men til høyre for CTRL-tasten) + Shift + S.

Altså: Windowstast + Shift + S.

Da vil skjermen din bli blek, og du får opp en meny øverst i skjermbildet ditt:

 
  
 
 
I ruten til venstre kan du få rektangulære/firkantede klipp. Ved siden av den er det et valg for frihånd. Når du velger en av disse, blir musepekeren til et kryss. Du må så holde nede denne og dra over det området du vil klippe ut (se video). Videre er den doble ruten med +tegn til å ta et utklipp av det aktive vinduet du har oppe. Rektangelet til høyre, før X'en, er fullskjermklipp, noe som lar deg ta bilde av hele skjermen (og blir den som erstatter den gode, gamle Print Screenknappen). Bildet du tar, legger seg i "Fokusassistenten". Den finner du nederst til høyre på oppgavelinjen.
 
   
 
 
 
 
Dersom du har på varsler, vil den dukke opp som et stort varsel nederst til høyre , og du kan klikke på bildet (som i videoen over). Det vil da åpne seg i programmet "Klipp og tegn" ("Utklippsverktøy" i Windows 11). Her kan du redigere eller lagre bildet alt etter behov.
 
 
Du kan også åpne selve programmet og jobbe derifra. Skriv inn "klipp" i søkefeltet nederst til venstre:
 
 
  
 
 
Programmet du er ute etter, ser slik ut, og vil legge seg øverst:
 
 
 
 
 
 
OPPDATERT: I Windows 11 er programmet tilbake til å hete "Utklippsverktøy", så da er det det du må søke på.
 
 
Inne i dette programmet får du tilgang til de samme utklippene som hurtigtastene gir deg tilgang til. Forskjellen er at bildet vil legges inn i programmet, slik at det blir litt enklere å lagre det i ettertid.
 
 
I windows 10 ser programmet slik ut:

 
  
 
 
 

I Windows 11 ser programmet slik ut:
 
 
 
Velg ny, og bruk pilen til å velge hvilket klipp du vil ha. Skjermen blir så blek, og musepekeren blir til et kryss. Hold nede venstre musetast og dra musen over det området du vil klippe ut. Når du slipper, vil utklippet ditt åpne seg i SnippingTool. Inne i SnippingTool kan du gjøre enkle redigeringer eller lagre bildet som det er.
 

Programmene over er veldig enkelt å bruke, og jeg vil tippe det fort blir din nye følgesvenn. Det er bl.a. veldig fint til å lage brukerveiledninger, eller for å vise noen hvor ting ligger. Vis gjerne elevene denne siden, slik at de også kan lære seg programmet!

 
 

Lykke til!

 

 

Hvis du har lyst til å lære mer om hvordan du som lærer kan bli rågod på å bruke digitale verktøy i klasserommet, kan du sjekke ut medlemsportalen lærerIKT.

Klikk her for å lese om lærerIKT