Enkle grep for en bedre PowerPoint

layout powerpoint Aug 06, 2020

Noe jeg ikke var klar over, var at PowerPoint ble lansert første gang i 1987. Nittenåttisju! DET er en stund siden. Selv er jeg usikker på om programmet var noe særlig til bruks her til lands før slutten av nittitallet / begynnelsen av 2000-tallet, men etter det har vel de fleste nordmenn en kjennskap til dette presentasjonsverktøyet.

 
PowerPoint er som andre programmer: det kan virkelig tjene sin hensikt dersom det brukes riktig. En PowerPoint som er stappfull av tekst og full av dårlige bilder, blir nok mer til besvær enn til hjelp.
 

Psst: Denne forklaringen er laget til Office 365-versjonen av PowerPoint. Det kan derfor se litt annerledes ut hos deg, men det meste har heldigvis en overføringsverdi.

 
1) Mal.
 
Det første du bør gjøre, er å finne en mal som underbygger temaet ditt. Hvis du skal holde en presentasjon om lesing, så blir det litt feil å ha en PowerPoint full av matbilder. Du kan velge om du vil gå for en layout som innehar bøker i designet eller velge en ren mal. En helt hvit PowerPoint kan fort bli litt kjedelig, og det kan være slitsomt for øynene å se på svart tekst på hvit bakgrunn i lengden. Finn en layout du selv syns er fin og samtidig litt stilfull. Unngå også skarpe farger ettersom dette vil trekke oppmerksomheten bort fra temaet ditt. I verste fall kan dette være slitsomt for de som skal se presentasjonen din.
 

For å finne maler, åpne PowerPoint, og velg "Flere temaer" under "Hjem".

 
 
Skjermdump av PowerPoint
 
 

Her kan du søke på det temaet du skal ha om for å se om du finner noen maler som passer.

  
  
Skjermdump av PowerPoint
 
 
 
 2) Mengde tekst. Jeg lærte engang i tiden at når man skal lage en PowerPoint bør kombinasjonen 6*6 benyttes. Ikke flere enn 6 ord per linje og ikke flere enn 6 punkter per slide. Dette trenger ikke være en absolutt lov, men det kan være greit å bruke det som en rettesnor. Poenget er at man ikke skal lesse ned en slide med ord og punkter, og at man har dette i bakhodet under utforming. Det er fort gjort at de som hører på framlegget ditt begynner å lese på PowerPointen din mens du snakker, og hvis du da har mye tekst, så kan dette gjøre at du "mister" publikumet ditt. Hvis elevene ønsker å bruke Power Pointen din som forberedelse til en prøve, legg heller til notatene dine i feltet "notater" (se eksempelet under, du finner "notater" nederst på sliden). På denne måten har du også notater tilgjengelig når du skal presentere innholdet ditt hvis du bruker presentasjonsmodus.
  

Notater:

 
Skjermdump av egen PowerPoint om kildekritikk
 
  

Presentasjonsmodus:

 
Skjermdump av egen PowerPoint om kildekritikk
   
(Som du kan se, ligger notatene til høyre i bildet. Disse er kun synlige for deg.)
 

 3) Bilder.
 

Richard Mayer, en amerikansk pedagogisk psykolog, er tydelig på at tekst som presenteres sammen med relevante bilder kan hjelpe arbeidsminnet. (Mayer, 2014, tidspunkt 34:37). I motsatt fall, der man bruker mange irrelevante bilder til teksten, vil dette virke forstyrrende og gjøre det vanskelig for arbeidsminnet og holde på informasjonen (Mayer, 2017, tidspunkt 26:54). Gamle GIF-animasjoner er vi kanskje langt forbi, men det er ganske lite som skal til for å heve PowerPointen din med tanke på bildebruk.

 

Bruk høyoppløselige bilder.
 

For å være sikker på at bildet ditt er i god kvalitet, kan du enkelt stille inn søket ditt i Google til å kun søke etter bilder i stor størrelse. Det er ikke alltid sånn at resultatene gir et bilde i svært god kvalitet, men stort sett hjelper dette. Det gjør du på følgende måte:

 
  
 
 

Skriv inn søkeord, velg "Bilder" under, gå så på "Verktøy" og "Størrelse". Her kan du velge "Stor", noe som gjør at Google filtrerer bort alle bilder i små størrelser.

 

Det er stor forskjell på hvordan det vil se ut når fremvisningen skal opp på et lerret, fremfor hvordan det ser ut på egen PC-skjerm. Bildet av boka i eksempel 1 under er i dårlig kvalitet, noe som kan gi et relativt dårlig førsteinntrykk. Malen og bildet i eksempel 2 er av høy kvalitet, noe som ser langt bedre ut når det skal opp på en stor skjerm. Bildet i eksempel 2 ser allikevel litt voldsomt ut med den skarpe, hvite kanten mot det blå. Eksempel 3 viser derimot hvordan du med enkel redigering blender bildet inn i bakgrunnen.

Eksempel 1:

 
 

Eksempel 2:

 
 
  

Eksempel 3:

 
 
 
 

Endring av bilder kan gjøres ved å klikke på bildet i Power Pointen og gå på "bildeformat". Her kan du prøve deg litt fram med ulike variasjoner av bildet ditt, og de jeg bruker mest er nok "kunstneriske effekter" og "gjennomsiktighet". (Du kan også få fram en formateringsmeny til høyre ved å høyreklikke på bildet og velge "Formater bilde".) Bildet over fikk duse kanter ved å gå på "Bildeeffekter" og "Myke kanter":

 
  
 
 
 Fjerne bakgrunn.
 

En funksjon som også er svært nyttig, er å fjerne bakgrunnen på et bilde. PowerPoint har denne funksjonen innebygd (se slide over, helt til venstre: "Slett bakgrunn"), men det er ikke alltid dette fungerer optimalt og ofte blir det en del pirkearbeid som gjenstår. For å få fjernet bakgrunner kjapt og effektivt vil jeg derfor anbefale remove.bg. Dette er en side som kjapt og enkelt fjerner bakgrunner på bilder med godt resultat.

  

Se forskjellen på disse to slidesene:

 
Skjermdump av egen PowerPoint, bilde fra: https://www.pickpik.com/child-book-boy-studying-educational-wisdom-41580#:~:text=boy%20reading%20book%20sitting%20on%20stack%20of%20books
 
  
 
Skjermdump av egen PowerPoint, bilde fra https://www.pickpik.com/child-book-boy-studying-educational-wisdom-41580#:~:text=boy%20reading%20book%20sitting%20on%20stack%20of%20books
 
 
 Du kan også få hjelp av PowerPoint til utforming av slidesene dine. Utformingsidéer finner du under "utforming" og ser sånn ut:

 
  Skjermdump av egen PowerPoint
 
 
 Husk at PowerPoint har en del bilder tilgjengelig, fritt til bruk i presentasjoner. Jeg skal ikke påberope meg å kjenne til alt av lovverk rundt bildedeling, men disse bildene som ligger inne kan fint brukes til presentasjon i skolen.
 
 
 
Skjermdump av egen PowerPoint
 
 
  
 
Skjermdump av egen PowerPoint
 
 
 Innholdet her har bedret seg ganske mye de senere årene, så det er fullt mulig å finne mange fine bilder du kan bruke i presentasjonen din.
 
  

Utklippsfigurer kan også være verdt en titt, og disse ligger også under "Stockbilder". Disse bildene er av mennesker i forskjellige positurer, som du også så klart kan speilvende hvis du vil. (Klikk på bildet --> Bildeformat --> Roter --> "Vend vannrett".) På disse bildene er bakgrunnen allerede fjernet, noe som gjør at bildet glir fint inn i PowerPointen.

 
 Under ser du Gunnveig, Egil, Bernt og Johanne, klare til å hjelpe deg!
 
Skjermutklipp av PowerPoint
 
 
 I overordnet del i Fagfornyelsen står det at "Skolen skal bidra til at elevene blir nysgjerrige og stiller spørsmål, utvikler vitenskapelig og kritisk tenkning og handler med etisk bevissthet." Det å ha bevissthet rundt egen bildebruk for oss lærere blir derfor enda viktigere i årene fremover. Hvis du skal bruke Google, kan det derfor være lurt å bruke "Avansert søk" funksjonen for å sikre deg at det er tillatt å dele bildet du finner videre.
 
 
 For å bruke avansert søk, gå hit:
 
 
Skjermdump fra Google
 
 
 
Scroll så ned på siden som åpner seg til du finner "bruksrettigheter". Her kan du velge den lisensen som passer til ditt bruk, og ofte holder det med "fritt tilgjengelig for bruk eller deling". På Google sine infosider står det om denne at "Du har lov til å kopiere eller videredistribuere innholdet hvis det ikke endres." (Du kan lese mer om Google sine bruksrettigheter her).
 
 
 
Skjermdump fra Google
 
 
 Som tidligere sagt, skal ikke jeg påberope meg å være noen ekspert i lisensiering. Du er selv ansvarlig for at du har lov til å bruke de bildene du benytter i presentasjonen din. Hvis du allikevel trenger litt hjelp i jungelen der ute, har Dataporten laget en oversikt over sider som gir deg tilgang til bilder du kan bruke - helt gratis. Du finner siden her.
 
  

Husk at mange lærere før deg har laget gode og gjennomtenkte presentasjoner som du sikkert kan få bruke hvis du spør. Da er det lurt å legge sitt eget personlige preg på den for at den skal føles litt mer som din egen, så bruk litt tid på å gjøre deg flid. Gjør den gjerne tilgjengelig for elevene i ettertid ved å legge den inn i OneNote Classroom eller i Teams.

 

Lykke til!

 
  

Kilder:

 
Mayer, Richard E. (8. Juli 2014). Research-based principles for multimedia learning [Video] Hentet fra: https://youtu.be/AJ3wSf-ccXo
  
Mayer, Richard E. (13. Oktober 2017). Designing Multimedia Instruction to Maximize Learning - Dr. Richard E. Mayer Lecture. [Video] Hentet fra: https://youtu.be/p5i3f9E53Og
 

 Wikipedia. (2018). Microsoft Office PowerPoint. Hentet fra: https://no.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Office_PowerPoint

Hvis du har lyst til å lære mer om hvordan du som lærer kan bli rågod på å bruke digitale verktøy i klasserommet, kan du sjekke ut medlemsportalen lærerIKT.

Klikk her for å lese om lærerIKT