Feil du gjør som gjør PC-en din treg

daglig bruk dysleksivennlig grunnleggende windows Jan 11, 2023


I en travel hverdag er det lite som er mer frustrerende enn en treg PC. I dette fagblogginnlegget skriver jeg om 6 feil du gjør, som gjør PC-en din treg - og hva du kan gjøre for å fikse det.

Du kjører aldri en restart.

En PC bør restartes minst to ganger per uke, gjerne oftere. På denne måten får PC-en resatt en del systemprosesser og programvare, slik at den får en frisk start. Uten restart blir det som at du og jeg skulle klart oss uten søvn og aldri fått muligheten til å lade batteriene. Det er derfor en god grunn til at dette er noe av det første du får beskjed om å gjøre hvis du ringer brukerstøtte: fordi det er helt nødvendig.

 

Du oppdaterer aldri Windows.

Det å holde Windows oppdatert er svært viktig. Ved å kjøre jevnlige oppdateringer, sikrer du deg at PC-en alltid har de siste oppdateringene når det gjelder operativsystemet (for eksempel Windows 11) og ulike drivere. Nå som Windows 11 har gjort sitt inntog, vil det stort sett alltid dukke opp noen småfeil som Microsoft kjører ut reparasjoner til via Windows Update. På denne måten kan det komme løsninger på ulike problemer du opplever, som for eksempel problemer med å koble seg til ulike trådløse nettverk. Hold PC-en oppdatert, så slipper du å kaste bort energi på noe som er easily fixable.

 

Du har alt for mange programmer som kjører samtidig.

Vi har alle gjort det. Gått fra det ene programmet til det andre, uten å lukke programmene vi ikke bruker. Hvis du har en relativt ny og kraftig PC, så er stort sett ikke dette et problem. Men, kjenner jeg Skole-Norge rett, så er sjansen for at du har en PC med helt middels kraft, tilstede. Det å ha mange programmer oppe samtidig, gjør at PC-en arbeider mer enn den må. PC-en har en viss hastighet å dele ut, og da gjelder det å bruke denne hastigheten fornuftig. Lukk derfor alle programmer du ikke bruker, slik at PC-en ikke jobber mer enn den må.

 

Du har 20 faner oppe i Google Chrome. Minst.

Det er mulig jeg er litt inhabil ettersom jeg har jobbet for Google (jepp, ganske kult), men jeg liker Google Chrome bedre enn Microsoft sin Edge. There – I said it. Problemet er bare at Google Chrome nok er den browseren som krever mest systemressurser. Dette er særlig merkbart dersom du har mange faner oppe samtidig. Google Chrome har heldigvis kommet med en løsning, som kan hjelpe en god del, dersom du er av typen som liker å ha 30 faner oppe samtidig. Løsningen går ut på å sette fanene du ikke bruker i hvilemodus, slik at de ikke oppdaterer seg og holder på å lage et sabla spetakkel i bakgrunnen. For å sette faner du ikke bruker i hvilemodus, gjør følgende:

Kopier inn denne og lim den inn i Google Chrome sitt adressefelt: 
chrome://flags/#high-efficiency-mode-available 
Sett så denne til "Enabled" og velg "Relaunch" nederst. Klikk deg så inn på de tre prikkene øverst til høyre og velg "Innstillinger". Velg så "Ytelse" på venstre side og skru på "Minnesparing". Gå så ut av innstillinger og du er good to go. (Litt usikker på om en restart av Chrome er nødvendig her, men det skader jo ingen.) Fanene du ikke bruker vil nå gå i hvilemodus, men du kan enkelt klikke på de som vanlig - så er de aktive igjen. 💃


Harddisken din er stappfull.

En stappfull harddisk vil gjøre PC-en svært treg. Hele operativsystemet (for eksempel Windows 11) ligger på harddisken, og hvis den er full blir det svært vanskelig for PC-en å sende beskjeder til og fra harddisken. Opplevelsen kan sammenlignes med å måtte utføre trappeløp og spensthopp etter julemiddag og riskrem – ingen suksessoppskrift med andre ord. Slett unna filer og ikke synkroniser ned flere filer enn du må i OneDrive.

 

Unødvendige programmer starter opp samtidig med PC-en.
Når vi installerer nye programmer, får vi ofte spørsmål om programmet skal starte opp samtidig med PC-en. Dette har vi alle takket ja til mer enn en gang, og jeg vil tippe at du en eller annen gang i ditt yrkesaktive liv har opplevd at PC-en bruker lang tid på oppstarten. Gå derfor inn i «Oppstartsapper» og skru av alle apper og programmer du ikke har behov for at skal starte samtidig med PC-en.

 

Syns du dette fagblogginnlegget var interessant, men skulle ønske du kunne mer om hvordan du får bukt med trege PC-er og PC-er som henger? I januar 2023 er temaet i medlemsportalen lærerIKT "Bli sjef over egen PC". Der lærer du hvordan du gjør alt som er nevnt over, og langt mer om hva som gjør PC-en treg. Du lærer også hvordan du kan fikse det når den henger, uten restart. På denne måten slipper du å føle deg hjelpeløs når problemet oppstår og du slipper å spørre andre om hjelp. 💪 Klikk på knappen under for å lese mer. 

Hvis du har lyst til å lære mer om hvordan du som lærer kan bli rågod på å bruke digitale verktøy i klasserommet, kan du sjekke ut medlemsportalen lærerIKT.

Klikk her for å lese om lærerIKT