• Ingelin

Snipping Tool - Utklippsverktøy til skjermbilder

Oppdatert: 15. nov. 2020

Back in the days, og før jeg kjente til dette snedige verktøyet, var det litt av en jobb å få tatt et skjermbilde. Da måtte man trykke "Print Screen" over det numeriske tastaturet mens du var i det skjermbildet du ville ta bilde av, ctrl+c, åpne mspaint, ctrl+v, få justert bildet og klipt ut akkurat det du ville ha med, "lagre som", hente det fram igjen, og så VIPS, 10 minutter senere: Et skjermbilde! Heldigvis fins det en langt enklere måte å gjøre det på.


Tenk scenario: En elev lurer på hvor han finner teksten du la ut i klassenotatblokka. For å få vist eleven det, uten å dele skjermbildet, kan det gjøres på følgende måte:


Trykk på startmenyen og skriv "snip" (uten anførselstegn). Da skal du få opp "SnippingTool.exe øverst. (.exe betyr at det er et program.) I norske versjoner vil det muligens hete "Utklippsverktøy". Åpne programmet.

Du vil da få opp en meny som ser slik ut:


Her fins det en meny du kan prøve deg litt fram med (du kan velge forskjellige utklipp på pila bl.a., men vi skal "keep it simple" og velge "Rektangulær klipp" her. Den vil da stå som default neste gang du åpner programmet). Det du vil merke nå, er at skjermen din blir blek, og musepekeren blir til et kryss. Hold nede venstre musetast og dra musen over det området du vil klippe ut. Når du slipper, vil utklippet ditt åpne seg i SnippingTool. Inne i SnippingTool kan du velge å bruke en rød penn for å markere området du vil fremheve til elevene dine, før du sender bildet videre.Nå kan du velge om du vil lagre bildet under "Fil --> Lagre som" eller om du bare vil kopiere bildet og bruke det med en gang. Da trykker du i så fall ctrl+c, går dit du vil lime inn bildet og trykker "ctrl+v". Da vil det se ca. sånn her ut:


Programmet er veldig enkelt å bruke, og jeg vil tippe det fort blir din nye følgesvenn. Det er bl.a. veldig fint til å lage brukerveiledninger, eller for å vise noen hvor ting ligger. Vis gjerne elevene denne siden, slik at de også kan lære seg programmet!

294 visninger

Siste innlegg

Se alle

Skjermopptak med PowerPoint

Har du blitt oppmerksom på at andre filmer sin egen skjerm, og at de på denne måten får vist frem akkurat hva det er de driver med?

Overføre bilder fra mobil til PC.

Skoleåret er i gang, og jeg får en del spørsmål om jeg kjenner til noen enkle måter å få bilder fra mobilen over til PC. Vi skal ikke mange år tilbake før kabel var eneste mulighet, da både skolenett

Enkle grep for en bedre PowerPoint

Noe jeg ikke var klar over, var at PowerPoint ble lansert første gang i 1987. Nittenåttisju! DET er en stund siden. Selv er jeg usikker på om programmet var noe særlig til bruks her til lands før slut